RADOSNA VIJEST za oboljele od dijabetesa tipa 1! Izgleda da ćemo se uskoro moći oprostiti sa inzulinom. - Priroda Lijek
23 travnja, 2024

U Milanu (Italija) je po prvo put u Evropi izvršena transplantacija stanica gušterače što je pacijentu koji je imao dijabetes tipa 1, omogućilo ozdravljenje, i oslobodilo ga ovisnosti od inzulina. U Niguarda bolnici u Milanu je izvedena prva transplantacija ćelija pankreasa u Evropi, koja je omogućila četrdesetjednogodišnjem pacijentu ozdravljenje od dijabetesa tipa 1 i omogućila mu daljnji život bez inzulina. Tehniku je razvio Camilo Ricordi koji se nalazi na čelu Diabetes Research Institute (DRI) na Univerzitetu u Miamiju, gdje su se do sada uradila dva svjetski poznata slučaja. Intervencija uključuje i ekipu opšte hirurgije,transplantacije,anestezije i intenzivnog liječenja, dijabetologiju,nefrologiju i terapiju tkiva.

Operacija se sastoji u transplantaciji pankreasa na membrani oko trbušnih organa. U suštini se radi na tome da hirurški tim ubacuje ćelije bez kojih ljudi boluju od dijabetesa tipa 1. Kada pankreas ne radi svoj posao,pa dođe do nedostatka inzulina u organizmu, nivo glukoze raste do te mjere da izaziva hiperglikemiju, a u najgorem slučaju komu. Samim time da bi držao pod kontrolom razinu šećera u organizmu, pacijent koji boluje od dijabetesa tipa 1 je prisiljen da stalno kontroliše razinu inzulina u krvi i da ga dozira u slučaju potrebe. Na taj način se omogućava žlijezdi pankreasa da funkcioniše.

Operacijom u Milanu nad čertdesetjednogodišnjim pacijentom je omogućeno da pacijent više ne zavisi od inzulina jer kako kaže službeno lice zaduženo za medije, pacijent je dobro i više ne mora da sam sebi daje inzulin kako bi regulisao nivo glukoze u krvi. Druga dobra vijest je da pacijent nije u opasnosti od odbacivanja. Ostrvca pankreasa, donirana od zdravog subjekta su uključena u biološki skelet koji spaja plazme pacijenta sa trombima i u suštini je nalik gelu koji tijelo postepeno apsorbira ostavljajući žlijezdu netaknutu, dok se formiraju novi krvni sudovi za dotok kisika i drugih hranljivih materija neophodnih za opstanak ćelije. Dragi moji, iz petnih žila sam se naprezao da vam ovaj tekst prevedem kako bih vas obradovao ovom viješću jer mi se čini da je vijest vrlo dobra i da uliva nadu za bolji život miliona ljudi. Oprostite za poslednji pasus koji nisam baš najbolje razumio pa sam ga preveo više orijentaciono, ali se nadam da ćete razumjeti suštinu. Bitno je da bismo uskoro mogli očekivati da se ovakav način počne primjenjivati i u ostalim klinikama što bi za sve oboljele od dijabetesa tipa 1 značilo novu nadu u izliječenje. Ostaje nam samo da čekamo i nadamo se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!