Pomaže kod upala, mioma, hemoroida, cista… Moćni ČAJ OD ČUVARKUĆE pomaže kod niza stanja, a pravi se samo ovako - Priroda Lijek
29 ožujka, 2024

Najpoznatija sukulentna biljka, odnosno ona koja ima mesnate i sočne listove, na našim prostorima je svakako prelijepa i moćna čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum).

Gotovo da nema doma u kom se ne može naći ova prelijepa biljka, a poznato je da ona, pored toga što uljepšava životni prostor, pomaže i kod niza zdravstvenih tegoba.

cuvarkuca

Postoji više od 40 vrsta čuvarkuća, a skoro svaka je od velike koristi za zdravlje. Za to se upotrebljava i cijela sveža biljka i samo njen moćni list.

Čuvarkuća je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima, pre svega zahvaljujući obilju vitamina A i C u svom sastavu i jabučnoj mravljoj kiselini. Tu su i fitoencidi sa snažnim antiseptičnim dejstvom, kao i brojne druge materije koje jačaju organizam i pomažu mu da se odbrani od bolesti i infekcija.

Uz to, ona u svom sastavu ima tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijum-malat, mravlju i jabučnu kiselinu… Zato ni ne čudi što se našla u receptima za mnoge narodne lijekove!

Najpoznatija je po tome što se koristi kod upale uha, kada se nakapa malo svježeg soka čuvarkuće, a delotvorna je i kod dijareje, čireva, upalnih procesa mokraćnih kanala, kao umirujuće sredstvo, u jačanju imuniteta, kod zadržavanja vode, opekotina, rana, hemoroida bradavica…

Međutim, malo je poznato da je čuvarkuća biljka koja čini čuda za zdravlje žene! Ona se pokazala da odlično pomoćno sredstvo kod mioma, policističnih jajnika, polipa, bolnih i obilnih menstruacija…

Snažna čuvarkuća može da koristi na mnogo načina, a uz nakapavanje njenog sadržaja u upaljeno uho, najpopularniji je efikasni čaj od čuvarkuće.

Čaj od čuvarkuće

Sastojci:

10 grama svežeg lista čuvarkuće
250 mililitara vode
Priprema

Odmah potopite lišće u vodu, pa kuhajte oko 15 minuta. Potom ostavite poklopljeno najviše pet minuta, pa procijedite i ostavite da se hladi.

Primjena

Popijte jednu šolju izjutra na prazan stomak, pa tokom dana na sat vremena pijte po jednu supenu kašiku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!