Čudo prirode: Trava iva “od mrtva pravi živa”Prijeki lijek za sve teske bolesti… - Priroda Lijek
24 travnja, 2024

Trava iva vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima, a koristila se za liječenje još u doba antike. Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu prema kojem ova trava omogućava mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti.

Iako je manje poznata u široj javnosti, trava iva je jedna je od najpouzdanijih ljekovitih biljaka. Jako je cijenjena u planinsko-brdskim krajevima, a kažu da liječi skoro sve teške bolesti.

Uz nju se veže jedna narodna izreka: “Trava iva od mrtva pravi živa”.

Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Trava iva u svom sastavu ima gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat. Zbog tih sastojaka se i preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.

Zbog gorkih tvari pomaže kod mnogobrojnih bolesti želuca te olakšava nadutost.

Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu. Djelotvorna je kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj trave ive liječi grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti, liječenja depresije,piše Faktor

Priprema čaja od ive je jednostavna

Dodajte kašičicu trave ive u 200 ml tople vode i odmah poklopite. Procijedite nakon 15 minuta te pijte čaj jednom ili dva puta na dan prije jela.

KORISNA ILI ZANIMLJIVA OBJAVA? PODIJELITE OBJAVU NA SVOM PROFILU (klikom na željenu društvenu mrežu). HVALA ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!