DRŽE HORMONE POD KONTROLOM I SPRJEČAVAJU STVARANJE SALA: Tokom menopauze žene češće treba da jedu ove 3 namirnice - Priroda Lijek
24 svibnja, 2024

Tokom starenja metabolizam se usporava, sporije se vari hrana i na telu se lakše skupljaju masne naslage, a kako biste izbjeglli ove posljedice važno je da promijenite način ishrane

Menopauza je prirodan proces tokom starenja svake žene, ali u tom periodu telo zahteva određene promjene svakodnevnih navika kako biste što bezbolnije prebrodili simptome menopauze, piše Lepa & srećna.

Pred i tokom menopauze najviše dolazi do poremećaja hormona, a simptomi se uglavnom javljaju zbog nedostatka estrogena.

Najčešći simptomi menopauze su:

talasi vrućine
promena raspoloženja
depresija
bol u zglobovima i kostima
sporiji metabolizam
gojenje

Tokom starenja metabolizam se usporava, sporije se vari hrana i na tijelu se lakše skupljaju masne naslage, a kako biste izbjeglli ove posljedice važno je da promiijenite način ishrane, imate kvalitetniji san, redovno imate fizičku aktivnost i unosite namirnice koje će hormone održavati u ravnoteži.

Moguće je da ćete u periodu menopauze biti gladni češće nego inače, ali stručnjaci upozoravaju da treba promijeniti jelovnik.

Jedite orašaste plodove (kombinacija proteina i zdravih masti), oni će vas duže držati sitim.

Bijeli hljeb, pirinač i pastu zamijenite crnim i integralnim, a naročito se preporučuje hljeb od cijelog zrna.

Nemojte da izbjegavate masti, već ih uzimajte iz zdravih namirnica, poput lososa, skuše i maslinovog ulja. Osim što pomažu da se ne ugojite, ove namirnice su dobre za zdravlje srce.

Iz ishrane izbacite rafinisan šećer i prerađenui hranu, a jedite namirnice bogate proteinima i vlaknima. Preporučuje se da jedete često, ali male porcije, u prosjeku to su 3 manje porcije plus dvije zdrave užine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!