OBARA ŠEĆER NEVJEROVATNOM BRZINOM: OVA BILJKA JE SPAS ZA DIJABETIČARE - Priroda Lijek
24 travnja, 2024

Ova biljka je lijek za ljude koji imaju povišen šećer, a gaji se veoma jednostavno. Nadzemni dio se može iskoristiti isto tako dobro kao i onaj koji raste u zemlji.

Poznatija pod nazivom slatki krompir, čičoka se uglavnom koristi kod ljudi oboljelih od šećerne bolesti.

Posebno je poznat po tome što ne sadrži skrob, nego polisaharid inulin, zbog čega čičoku u ishrani posebno često koriste dijabetičari.

Ova biljka je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikim žutim cvjetovima. Dolazi iz Sjeverne Amerike ali je sve više raširena po čitavom svijetu.

Preživjet će sušu, ali i veoma niske temperature i do -30 stepeni. Voli vlagu, ali se ne preporučuje da se sadi na tlu na kojem je prethodno rastao ili još raste suncokret. Može se saditi u kasnu jesen ili početkom proljeća.

Čičoka ima jako nisku kalorijsku vrijednost i mnoge nutrijente. Tako se u njoj nalaze kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Uz to sadrži i vitamine A, B, C i D, kao i esencijalne aminokiseline. Najvažniji sastojak je ipak inulin. Iz tog razloga je čičoka idealna hrana za dijabetičare jer se čak koristi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji ne daje glukozu već fruktozu.

Inulin je probiotik, što znači da će stimulisati razvoj korisnih bakterija u crijevima, a one imaju nekoliko pozitivnih djelovanja na naše zdravlje. Čičoka je ujedno dobra i za osobe koje pate ili su izložene riziku od kardiovaskularnih bolesti jer doprinosi generalnom smanjivanju lošeg holesterola. Ujedno jača krv i pomaže kod anemije i ostalih bolesti krvi i krvnih sudova.

Ostala ljekovita svojstva čičoke:

Jača imunitet i čitavi obrambeni sistem tijela
Pomaže u jačanju libida
Povećava plodnost
Smanjuje rizik od steriliteta
Podstiče potenciju
Ima antibakterijsko i antioksidativno djelovanje
Može da se koristi kao prirodni diuretik
Odlična je za prevenciju alergija
Pomaže jačanju kostiju u slučaju osteoporoze
Reguliše krvni pritisak
Kako se jede čičoka

Za razliku od krompira, čičoka može da se jede potpuno sirova. Tačnije, nije je potrebno termički obrađivati, a ukoliko to ne radite, dobit ćete više njenih nutritivnih vrijednosti. U sirovom obliku od čičoke možete da pravite salate, a ako je skuhate, to može biti kao supa, prilog, varivo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!