RUŽMARIN – LIJEKOVITA BILJKA: Evo kako da ga koristite i kod kojih sve tegoba pomaže… - Priroda Lijek
18 travnja, 2024

Ružmarin nije samo ukras, u narodu ga oduvijek koriste kao ljekovitu biljku. Ovdje pročitajte stare recepte koje možete odmah sami napraviti i isprobati.

Macerat od ružmarina

Prilikom izrade macerata, najbolje je koristiti organske sastojke visoke kvalitete jer će tako okus i miris ulja biti intenzivniji.

Također, poželjno je koristiti svjež biljni materijal koji ćete prethodno dobro oprati i ostaviti da se posuši na suncu ili tijekom noći.

Sastojci i oprema:

– dobro osušene stabljike ružmarina
– ekstra djevičansko hladno prešano maslinovo ulje
– široka staklena tegla
– gaza ili sitno cjedilo
– male staklene bočice za pohranu macerata

U receptu nismo naveli određenu količinu potrebnih sastojaka jer biljni materijal nije striktno određen već ga možete korigirati s obzirom na veličinu tegle u kojoj radite infuziju.

Evo kako ćete napraviti macerat od ružmarina:

Prvi korak je da grančice ružmarina temeljito operete (natopite ih u vodi 1h pa još par puta isperite) i dobro osušite kako ne bi došlo do rasta plijesni.

Grančice koje ćete staviti u bočice kada je macerat gotov ostavite da se suše čak nekoliko dana.

Potpuno suhe grančice malo “zgnječite” i protrljajte prije stavljanja u teglu za maceriranje da ružmarin počne ispuštati svoja ulja. Teglu napunite do vrha, prelijte maslinovim uljem i dobro zatvorite.

Ostavite teglu na suhom i tamnom mjestu otprilike 2 – 3 tjedna, zatim procijedite ulje i prelijte u lijepe bočice.

Po želji, u bočice možete staviti jednu ili dvije grančice ružmarina za dekoraciju. Bočice dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku ako ne planirate ulje brzo potrošiti.

Upotreba

Osim u kulinarstvu, ulje ružmarina može se koristiti i za njegu kože i kose jer hidratizira kožu tijela i potiče rast kose.

Miris ružmarina je također poseban pa je najbolje imati u vidu da će ulje ostaviti miris još neko vrijeme, što je samo pozitivna karakteristika ako volite svježi miris ružmarina.

Preporučljivo je koristiti ulje ružmarina za dubinsku njegu tjemena i cijele kose, pri čemu je potrebno natopiti kosu i ostaviti ulje tijekom noći, a zatim ujutro oprati kosu kao što biste i inače.

Istraživanja pokazuju da ekstrakt ružmarina može djelovati protiv opadanja kose.

Macerat ružmarina tradicionalno se radi u maslinovom ulju jer je ono bogato omega 3 masnim kiselinama i podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Vi naravno možete odabrati bilo koje kvalitetno hladno prešano ulje čiji vam okus odgovara, dok je za topikalnu primjenu preporučljivo koristiti ulje badema, marelice ili makadamije.

S time da je macerat ružmarina u maslinovom ulju teško potrošiti u kratkome vremenu, najbolje je koristiti manje količine i čuvati ga u hladnjaku u zatvorenoj boci.

TINKTURA OD KESTENA I RUŽMARINA

Ova tinktura može zamijeniti lijekove kao što su analgetici. Može se koristiti i kod glavobolja, bolova u vratnoj kralježnici, kod reume i kostobolje, za vene i cirkulaciju.

Pošpricajte tinkturu i zatim ju lagano utrljajte po bolnom mjestu nekoliko puta da dan.

Odličan je pripravak i za natečene noge i probleme sa proširenim venama, pogotovo u ljetnim danima jer osvježava i hladi.

Pomaže kod (bolnih zglobova koji naotičnu), a treba ju koristiti svakodnevno.

I sama ga često koristim kod glavobolja tako da špricnem malo na prste ruke i utrljam kod sljepoočnica (ne preblizu očiju )

Koristim tinkturu redovito ljeti, osvježava mi noge i vene pri dugotrajnom stajanju.

Za ovu tinkturu pripremite:

– litru rakije
– 30 kestena
– punu šaku ružmarina

Kesten očistiti i sitno samljeti. Listove ružmarina poskidati i preliti rakijom. Zatvoriti i staviti na toplo mjesto (na sunce) 14 dana. Protresti svaki dan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!