23 veljače, 2024

Kada planiramo ljetnji odmor, posebno oni koji putuju sa djecom, obavezno nosimo i putnu apoteku. Mnogima stomačni problemi upropaste odmor, a gastroenterolog dr Vojislav Perišić je u Jutarnjem programu na TV Prva savetovao šta da uradite prije ljetovanja kako biste smanjili rizik od ovog problema.

“Tri dana prije polaska treba uzimati probiotik. Možete i standardni probiotik, ali u megadozi, imate nekoliko megadoza – 20 milijardi po jednoj kapsuli ili kesici, 35 milijardi i 55 milijardi. Ja bih savetovao ako se ide u zemlju visokog rizika da se uzme ultrastrong doza, 55 milijardi. Prosto rečeno, potisne sve što je dobro i zdravo i ne ostavi prostor za sve ono što treba da uđe u naš sistem, nema mjesta za patogenu bakteriju”, pojasnio je on, dodajući da megadozu probiotika treba uzimati i tokom celog odmora.

Dr Perišić ima još jedan savjet za one koji putuju u zemlje visokog rizika, tj. u kojima su veće šanse za trovanje hranom i stomačne probleme.

“Enterofuril, jedno antibakterijsko i antivirusno hemijsko jedinjenje koje se ne apsorbuje, a koje ima vrlo visoku koncentraciju u našim crijevnim sokovima, pa kad uđe bakterija, ona nema sposobnost da uđe u zid nego biva uništena. To treba uzimati pre odlaska u zemlje visokog rizika”.

Pored lijekova, dr Voja savetuje da redovno perete ruke prije jela, ali i da birate hranu koja je lako probavljiva i ne opterećuje crijeva – “posno mlijeko, posni sir, zeleniš, paradajz, rotkvice, zelena salata, mladi luk. Jedan paradajz ima više vitamina C od jednog limuna, a to je antiupalni vitamin”.

I pored svih mjera predostrožnosti, ipak se može desiti da vas na odmoru zadese stomačni problemi, a gastroenterolog otkriva šta da radite ako dobijete dijareju.

“Ja ću reći, sad mnogi će da me stave u top, što bi rekli. Mene zovu prijatelji iz Hurgade, ’stigli smo tamo, imamo pet proliva danas i boli stomak, šta da radimo?’ Temperaturica je laka. Reko’, ponesite ciprofloksacin, ciprocinal, to su tablete koje ubijaju sve enteralne patogene i popijte na 12 sati po dvie. Poslije treće doze, kunem vam se Bogom, sve je gotovo. To je terpaija za odrasle i za dejcu”.

Dr Voja je na kraju savjetovao da voće koje se služi u hotelima dodatno operete, a kada je riječ o mesu, savjetuje da navalite na giros.

“Giros se sprema na temperaturi od 900 stepeni, ubija svaku bakteriju. I naravno, voće prati, prati, prati… I da pripremaju sezonsku salatu na licu mjesta kuvari koji imaju rukavice. Biti oprezan sa kuvanom hranom koja stoji”, zaključio je.

(MONDO)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!