POZNATI TRAVAR OTKRIO GREŠKU KOJU PRAVIMO KAD SPREMAMO ČAJ: Tako Uništavamo Sve Ljekovite Sastojke! - Priroda Lijek
28 ožujka, 2024

Poznati travar Momčilo Antonijević kaže da je sada idealno vrijeme da uberemo ljekovite biljke i pripremimo se za jesen i zimu. On je gostujući na TV Prva otrkio koje biljke se mogu naći u ovom periodu i koja od njih je dobra za koje probleme.

“Ako pričamo o virusima, hajde da počnemo od matičnjaka. To je jedna od biljaka sa najjačim antivirusnim dejstvom, izuzetno efikasno deluje na virus gripa, fantastična je biljka za sprečavanje mučnina. Ako vam je muka dok putujete kolima, matičnjak je prava biljka, u kombinaciji sa đumbirom. Čaj od matičnjaka i jedan šot sveže ceđenog đumbira, nije možda baš najprijatnija stvar, ljuto je, ali je vrlo efikasno, to popijete pred put, čaj od matičnjaka pijuckate tokom puta i mučnina će nestati”.

Antonijević kaže da je matičnjak bezbijedan za upotrebu čak i kod male djece, smiju da ga koriste i trudnice i dojilje. U grupu “bezbednih” spadaju i komorač, kamilica, majčina dušica, to su sve biljke koje smiju da koriste i djeca.“Vranilova trava ili divlji origano, cijela ova porodica – i vranilova trava i majčina dušica i divlji origano sadrže u sebi esencijalno ulje, supstance koje deluju antiseptično, deluju na gram pozitivne i gram negativne bakterije, imaju fungicidno dejstvo, dakle jdeluju i na gljivice, imaju antivirusno dejstvo. Praktično, za sve vrste infekcija ova biljka je jako dobra, čaj je jako ukusan, može da se koristi i kao začin. Vrlo je efikasna biljka za liječenje urinarnih, respiratornih infekcija, jako dobro normalizuje rad organa za varenje”, objašnjava travar.

Čaj od biljke ranjenik ili petrovac preporučuje se kao efikasan lek protiv proliva, posebno dječjih, a kao najbolju biljku za zaustavljanje dijareje Antonijević navodi cikoriju.

“Potrebno je usitniti nadzemni dio u cvijetu, supenu kašiku kuvajte dva-tri minuta, onda ostavite da odstoji 20 minuta i to popijete. Korijen cikorije se koristi kao jedan od najboljih biljnih izvora inulina, to je prebiotik, hrana za korisne bakterije u crijevima”.

Govoreći o načinu pripreme čaja, poznati travar ističe da nije svejedno da li se biljke kuhaju ili dodaju u vrelu vodu i tu pravimo čestu grešku zbog kojeg biljke gube ljekovita svojstva.

“Kada su u pitanju biljke sa etarskim uljima, kao što je matičnjak ili vranilova trava, njih nikako ne treba kuhati, ukoliko ih kuvamo, već na 75 stepeni ta etarska ulja počinju da ispravaju i posle nekoliko minuta zapravo nemate ništa lekovito u tom čaju. One se samo preliju ključalom vodom i obavezno poklopiti”.

Kod problema viška tečnosti u organizmu, ali i bolesti bubrega, bešike i urogenitalnog trakta koristi se čaj od rastavića, dok je valerijana poznata kao biljka koja ima umirujuće dejstvo.

“Koristi se za liječenje nesanice, nervoze, anksioznosti, ima prepoznatljivi miris, zove se još i macina trava jer se pokazalo da mačke vole taj miris. Valerijana može da se koristi kao čaj ili u obliku tinkture odnosno kapi. Za čaj je potrebna jedna supena kašika istinjenog suvog korjena valerijane na šolju ključale vode, stoji 20 minuta do pola sata i pije se pred spavanje. Mogu da se naprave i kapi, tako što uzmemo 50 grama iseckanog osušenog korjena valerijane, prelijemo ga 70-procentnim alkoholom, 300 mililitara, drži se u dobro zatvorenoj tegli, mućka s vremena na vrijeme, čuva se na tamnom mjestu i onda posle 12 dana do dve nedelje se procijedi i koristi. Treba otprilike 30 kapi koje se piju razblažene sa vodom, to je prvenstveno dobro za nesanicu, nervozu i umirenje, ali pomaže i ljudima koji pate od angine pektoris”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!