27 veljače, 2024

Postoji mnogo razloga zašto bosiljak treba češće da dodajete u jela.
Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je žbunata i veoma aromatična biljka, ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka, a sve su različite po izgledu i ukusu.

Prvi pisani dokument o bosiljku je star 4.000 godina i potiče iz starog Egipta. Reč bosiljak potiče od grčke reči basilikon, što znači kraljevski, čime su drevne kulture izrazile poštovanje prema ovoj biljci.

Kod starih rimljana se govorilo da će muškarac zauvek voleti ženu od koje je dobio grančicu bosiljka. U Indiji je označavan kao simbol dobrodošlice, a u ajurvedi se neke vrste bosiljka koriste za lečenje dijabetesa, astme, impotencije, kamena u bubregu, neplodnosti i alergija.

Snažan antioksidans
Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan deo zdrave ishrane i zdravog načina života, šite telo od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka.

Jedan od njih je beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A. On sprečava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta- karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.

Odličan za srce i krvne sudove
U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema čime deluje prevntivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospešuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Prirodni antibiotik
Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno deluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi poseduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za lečenje bakterijskih infekcija.

Bosiljak u kulinarstvu
Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama,a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvek odaberite svež bosiljak jer ima jači ukus. Najpoznatije jelo koje uključuje bosiljak je Pesto Đenoveze, koje sadrži zeleni umak od bosiljka, pinjola i parmezana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!