POJEDITE JAJE I ZNAT ĆETE DA LI IMATE PROBLEM SA ŽUČNOM KESOM! Doktor opisao simptome koje je imao – IZAZIVAJU OGROMAN BOL - Priroda Lijek
18 travnja, 2024

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o najzdravijim jelima na prazničnoj trpezi, kao i činjenici da problem s varenjem poslije konzumiranja kuvanih jaja može da ukaže na stanje organizma.

“Za praznike jedemo supu, to je odlično, tečnost, bjelančevine i ocjedak od kuhanog mesa. I ruska salata je izvanredna stvar, ali su najbolje na trpezi sarmice od zelja. Imamo celulozu za debelo crijevo, i meso koje se lako vari, to su sve uslovi za perfektnu probavu”, rekao je doktor Perišić.

Vaskršnja trpeza, ali i dani nakon nje, obiluju kuhanim jajima. Doktor kaže – pojedite jedno, ne više.

“Ne valja više, dva jaja imaju 20 grama proteina i 10 grama masnoće, to je ogromna količina. Postavlja se pitanje i kakav nam je psihološki užitak nakon dva jaja, umjesto jednog? Pa, nikakav, nema tu nekog zadovoljstva. Uzmite jedno po tradiciji i neka vam to bude dosta”, rekao je on.

Jaje usporava varenje, objasnio je doktor, a tegobe nakon konzumiranja mogu da ukažu i na ozbiljan zdravstveni problem.

“Jaja usporavaju pražnjenje želuca, i produžavaju sitost. Nećemo ubrzo biti gladni, ali hrana ide sporije u dvanaestopalačno crujevo, što znači da lučimo više kiseline. Popijete na to pivo ili vino i imate teške probleme! Potom, u tankom crijevu, lipidi iz jaja pojačavaju lučenje koncentrovane žuči”, rekao je on.

Doktor navodi da će jaja izazvati jake kontrakcije žučne kese, i ako postoje kamenčići u njoj, ili fibroza, osjetit ćemo tegobe.

“Pankreatitis je sve češći a devastirajući je problem, ja sam jedva živu glavu izvukao svojevremeno zbog zaglavljenog kamenčića. Jaja mogu da pokrenu te gadne situacije, dva ili više su opasnost za žuč”, rekao je doktor.

On je objasnio i koji su simptomi problema sa žučnom kesom koje je imao.

“Bolovi su to, strahoviti, ne možete ni da se namjestite ni da se smirite. Pa hladnoća, ekstremiteti budu hladni i manje mokrimo. Ali i senzorijum, psiha nije dobra i osjećamo da nešto nije dobro. Ja u jednom trenutku nisam znao šta mi se dešava, ali su me spasli ljekari”, rekao je profesor Perišić.

(MONDO)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!