BEOGRAĐANKA JE NAJBOLJA MATEMATIČARKA SVETA Jelena Ivančić svojim znanjem pokorila Evropu i svet - Priroda Lijek
23 travnja, 2024

Tiha voda breg roni! Svako ko upozna osamnaestogodišnju Jelenu Ivančić primetiće njenu skromnost. Ova učenica Matematičke gimnazije je višestruki šampion na evropskim i svetskim takmičenjima iz matematike.

Osvojila je „Mirzakhani“ nagradu na Internacionalnoj međunarodnoj olimpijadi 2019. godine za najbolju matematičarku sveta u takmičarskoj matematici, a već treću godinu za redom dobija zlatnu medalju na Evropskoj Matematičkoj Olimpijadi za devojke.

Jelenini izuzetni rezultati doneli su joj još jedno priznanje – titulu mladog heroja Srbije i prvo mesto na konkursu „Youth Heroes“!

–Ovog leta sam osvojila zlatnu medalju na Međunarodnoj matematickoj olimpijadi, koja je najprestiznije takmičenje za srednjoškolce iz matematike. Takmičilo se oko 110 zemalja širom sveta, a skoro svaka je imala tim od po 6 učenika. Takođe, isto ove godine, na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke sam bila prva sa maksimalnim brojem bodova.

Jelena od 2017. godine dobija stipendiju za izuzetno nadarene učenike i student, od kada i ostvaruje velike uspehe na matematičkim takmičenjima. Oko njenog vrata bila je bronzana, a potom i srebrna medalja na Internacionalnoj međunarodnoj olimpijadi. Titulu najbolje matematičatke Evrope zavredila je u 2018. i 2019. godini.

– Oduvek sam volela matematiku. Od kako sam upisala Matematičku gimnaziju u 7. razredu, veoma brzo sam napredovala. Radila sam dosta, ali sam uživala u tome i imala sam odlične rezultate od početka. Ta dva, rad i rezultati, međusobno su se preplitali, i eto me gde sam sad – kaže ova mlada devojka koja od naredne godine planira da studira matematiku na nekom od prestižnih svetskih univerziteta.

– Najveći izazov mi je vreme iskreno. Treba stići sve: školu, spremanje engleskog, druženje i da se bavim onim što me zapravo zanima, matematikom.

-Vrlo mi je drago što sam izabrana za dobitnicu „Youth Heroes“ nagrade i što postoje priznanja poput ovih, koja stavljaju postignuća mladih u prvi plan“, kaže Jelena Ivančić, koja je pobednica kategorije nauka i obrazovanje među srednjoškolcima. Konkurs „Youth Heroes“ su po četvrti put za redom organizovali Exit fondacija i NIS, uz medijsku podršku Radio-televizije Srbije i medijske kuće Ringier Axel Springer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!