Krastavci će rasti kao ludi – Odmah ih zalijte i duplirajte prinos - Priroda Lijek
20 travnja, 2024

Krastavci će rasti kao ludi.

Cvjetovi i vriježe krastavca su opušteni, žute boje, čini se da biljka umire? Razlog ne moraju biti bolesti ili štetnici, nego postupanje povrćara. Ovo je šest grešaka koje se najčešće prave i koje utječu na prinos krastavca, piše Agroklub.

Zakašnjela sadnja na otvorenom
Sadite li krastavac iz presadnica, potrebno ga je iznijeti na otvoreno polje najkasnije 35 dana nakon što se razviju mlade biljke. Ako zakasnite sa sadnjom, biljka će patiti od nedostatka hranjivih tvari. Što je rasada mlađa, bolje će se prilagoditi klimatskim uvjetima na otvorenom, a biljka će rasti brže. Pojedini povrćari presadnice sade već u drugom tjednu, nakon pojave mladih biljaka.

Uzgoj krastavaca bez rezanja i vezivanja
Ako krastavci nisu pričvršćeni i usjevi nisu orezani, kultura neće biti ono što ste očekivali. Vertikalni rast je poželjan, jer su tako manje šanse da biljka oboli, a ujedno će biti lakše njeno formiranje, kao i branje. Rezidba je važna, jer se regulira plodnost,kojom se kontrolira veliki broj plodova, kako bi se dobila što bolja kvaliteta. Potrebno je ostaviti prvi plod na visini 7. ili 8. lista, a sve ispod ukloniti.

Nepravilno zalijevanje krastavaca
Krastavci vole vlagu, tako da nikada ne bi trebali trpjeti sušu, jer će im ukus biti gorak. Do cvjetanja biljke, oslonite se na kišu, a poslije toga zalijevajte oko korijena. Ne bi trebalo koristiti jako hladnu vodu, jer i to utječe na gorak ukus ploda, kao i nepravilan razvoj biljke.

Uzgoj krastavaca na jakom suncu
Krastavci koji se uzgajaju pod direktnim sunčevim svjetlom mogu dobiti opekline na listovima, a plodovi postaju grubi i gorki. Najbolje je da se uzgaja u polusjeni. Ako je teško pronaći takvo mjesto, sadite ih uz biljke koje će im osigurati sjenku. Primjerice, dva ili tri reda kukuruza savršeno su u stanju štititi krastavce od jakog sunca.

Odmah ih zalijte i duplirajte prinos.

Osim krastavaca možete zalivati i paradajz kao i razno povrće pa duplirati prinos na potpuno prirodan način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!