TAJNA NAŠIH BAKA: Smućkajte ULJE od kog se brže CRNI na plaži! Sada je pravi trenutak da ga napravite (RECEPT) - Priroda Lijek
16 travnja, 2024

Ako za tih desetak dana na moru želite da izvučete maksimum i pocrnite kao nikada dosad, nema potrebe da bacate pare na skupe losione za brzo potamnjivanje. Jer, naše bake su prava riznica dobrih i zdravih savjeta za sunčanje.

Ukoliko ste se pitali kako to ona starija gospođa iz vašeg komšiluka svakog ljeta uspijeva da dobije tako savršeno preplanuli ten, ovo je njena tajna.

Mnoge starije dame i danas odbijaju da mažu kupovne kreme za sunčanje i radije koriste tradicionalne preparate, a recept koji se prenosi s koljena na koljeno za ulje od sastojaka koje već imate kod kuće pravo je malo ljetnje blago.

Ovo ulje se pravi veoma jednostavno i to pomoću samo tri sastojka – maslinovog ulja, šargarepe i zelenih oraha. Jedina stvar koja može da bude malo komplikovana za nalaženje jesu zeleni orasi, ali ako malo prošetate šumom ili gradom, lako ćete naći drvo sa kog možete da skinete nekoliko plodova.

Potrebno vam je:

– 250 ml maslinovog ulja
– 1 narendana šargarepa
– 5 zelenih oraha

Priprema:

Svaki orah isjecite na četiri dijela, pa ih stavite u teglu. Dodajte i narendanu šargarepu, pa sve prelijte maslinovim uljem, a po želji možete da dodate i neku aromatičnu biljku, kao što su lavanda ili neven. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 40 dana na suncu.

Nakon 40 dana, ulje prelijte u flašicu koju možete da nosite sa sobom i koristite ga svaki put kada izlazite na sunce. Budući da šargarepa sadrži puno karotena, a poznato je da je orah jedan od najboljih saveznika u tamnjenju, pomoću ovog ulja ćete mnogo brže dobiti boju – ali ne zavaravajte se, ovo ulje nema SPF.

– Kada koristite prirodna ulja, treba imati u vidu da ona nemaju zaštitni faktor. Mogu da se koriste prilikom blažeg izlaganja suncu rano ujutru i predveče – savjetuje dermatolog dr Gorana Isailović. Drugim riječima, ovo ulje će vam pomoći da popodne, kada je sunce blago, nabacite boju kao da ste se sunčali usred dana – a pritom ćete sačuvati kožu.

Izvor: 24sata

Zapratite i podijelite. Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!