SIMPTOMI TROMBA U TIJELU: Ako ovo primijetite, ODMAH DOKTORU - Priroda Lijek
16 travnja, 2024

Tromboza može da prođe, u svojim ranim fazama, bez ikakvih simptoma. Zato je važno ono što ljekari stalno naglašavaju – redovna kontrola krvne slike, prije svega, holesterola i triglicerida. Tromb je krvni ugrušak, a njihovo stvaranje je vitalno važno poslije povreda, na mjestu rane. Tu sprječavaju obilno krvarenje, sprječavaju infekciju prodorom bakterija, omogućavaju zarastanje rane, piše Lepa i Srećna.

Međutim, kada se trombociti slijepe u ugrušak i ostanu u krvnom sudu, takav tromb može biti veoma opasan. Pojava trombova u venama se naziva duboka venska tromboza, a najčešće nastaje u venama nogu i karlice.

Simptomi su otok noge – najčešče samo u jednoj, vrlo rijetko u obe noge. Na koži mogu biti vidljive promjene u vidu tamnih fleka, a bolesnik osjeća bol u blizini mjesta stvaranja tromba. Otežano hoda, a koža je – na dodir – topla. Veoma je važno da se, u slučaju pojave takvih simptoma, pacijent što manje kreće i da se javi ljekaru koji će obaviti pregled i uputiti na dalju dijagnostiku.

Trombovi u venama se otkrivaju kolor-doplerom. Ova metoda je bezbolna, obavlja se bez anestezije i za nju se koristi ultrazvuk kako bi se otkrili ne samo dubinska tromboza vena, već i stanje eventualnih proširenih vena kao i zidova krvnih sudova.

Za samo nekoliko minuta, može se postaviti dijagnoza na osnovu koje će vaskularni hirurg moći da prepiše odgovarajuću terapiju. Najčešće budu uključeni lijekovi koji smanjuju zgrušavanje krvi (“razređuju” krv) i trombolitici koji rastvaraju tromb. Duboka venska tromboza zahtijeva hospitalizaciju i intenzivno liječenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!