BANANE: Riješavaju ove zdravstvene probleme, bolje od bilo kakvih lijekova… - Priroda Lijek
25 lipnja, 2024

Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju. Istraživanja su dokazala da je ovo voće korisno pri uklanjanju problema zbog kojih obično uzimamo lijekove.

  1. Nadimanje i zatvor: Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i na taj način pomaže pri izbacivanju toksina iz organizm i stimulišu rad crijeva. Vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučaju zatvora.
  2. Stres: Stres je bolest koja konstantno ima veliki uticaj na naše zdravlje. Problem koji stres može izazvati jeste i proljev. Naime, konzumiranjem banana, rad srca se nomalizuje, šalje dovoljno kisika do mozga i tako reguliše optimalne količine vode u organizmu.
  3. Krvni pritisak: Naime, visok unos natrijuma i soli, a nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na naš krvni pritisak. Zbog toga e jako važno da konzumirate banane, jer sadrže ovaj mineral. Preporučuje se konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska.
  4. Depresija: Triptofan je oblik proteina koji se nalazi u bananama. Ovaj protein zapravo stimuliše oslobađanje serotonina ili “hormon sreće”. Da bi se nivo serotonina povećao, potrebna je samo jedna banana kako biste se osjećali bolje, smirenije i sretnije.
  5. PMS: Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi. Istraživanja su dokazala da su vitamini B grupe smanjuju bol u stomaku i grudima, te pozitivno utiču na promjene raspoloženja.

Izvor: novi.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!