DAR PRIRODE ZA VITALNOST I ZDRAVLJE: Slatkasta brezina voda / sok od breze - Priroda Lijek
24 travnja, 2024

Prirodna brezova voda ili sok od breze ima jako prijatan, a pomalo i slatkast okus, a takođe sadrži i jednu blagu dozu drvene arome.

U sebi takođe ima minerale i elemente u obliku koje naše tijelo koristi jako brzo i efikasno.

Sok breze čisti i oporavlja organizam, osvježava i krijepi, a prije konzumacije poželjno ga je dobro ohladiti. Riječ je o osvježavajućem napitku koji se dobija direktno iz drveta breze – životnom soku koji nastaje buđenjem breze.

Drvo breze (lat. betula pendula) prirodno filtrira preko 100 litara vode dnevno kroz svoj korijen te upija mnoge minerale i hranjive sastojke.

Ovako se dobija voda / sok od brezinog drveta

Napraviti na stablu, otprilike 50 cm iznad zemlje, rupu promjera 1 cm i dubine također 1 cm.

U visini rupe učvrstiti komad drveta koji služi kao žlijeb.

Sok prikupljati u posudama od stakla, gline ili emajla.

Njen se sok sakuplja na zanimljiv način: jednostavnim bušenjem kore drveta kap po kap u posudu ili vrećicu – voda koja se cijedi iz drveta nevjerovatan je narodni lijek.

Sakupljeni sok treba čuvati u frižideru, a ne u zamrzivaču. Uzimati u dozama od 200 do 400 ml na dan, podijeljeno u 2-3 navrata.

Starija djeca uzimaju pola doze predviđene za odrasle, a mala djeca četvrtinu od već napomenute doze.

Svjež brezin sok predstavlja prirodni regulator kod bubrežnih oboljenja, alergija, kostobolje, reumatizma.

Veliko stablo može dati oko tri litre kvalitetnog soka, dok mlade breze nisu preporučljive za izvlačenje soka. Takav se čisti sok može koristiti nekoliko dana ili pak flaširati za kasniju upotrebu.

Brezin sok je i izvrstan lijek

Čisti i detoksicira tijelo, a takođe i ubrzava metabolizam, sok od breze kao lijek naročito je pogodan za čišćenje jetre i bubrega jer neutralizira otrovne otpadne tvari i filtrira ih kroz urinarni trakt.

Jednako tako, sok od breze može biti saveznik osoba koje vode bitku sa suvišnim kilogramima, a blagonaklon je i prema želucu.

Brezin sok je prirodni napitak za sportiste, prije i tokom tjelovježbe, s obzirom na to da djeluje na organizam kao prirodna infuzija. Ljekovita svojstva soka breze ne prestaju ovdje.

Brezina vodica se može koristiti za umivanje i čišćenje kože, no za zdravlje i vitalnost je najvažnije piti čisti sok. Brezin sok čisti i oporavlja organizam, osvježava i krijepi, a prije konzumacije ga je poželjno dobro ohladiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!