MIJENJA ŽIVOT IZ KORIJENA: Nećete vjerovati šta sve može jabukovo sirće… - Priroda Lijek
28 ožujka, 2024

Nećete vjerovati šta sve može jabukovo sirće…

Pored sode bikarbone, jabukovo sirće jednostavno morate imati u kući ili na putu u svakom momentu. On djeluje bolje od lijekova, a pri tome je 100% prirodan preparat.

Evo kako možete da iskoristite jabukovo sirće:

Neutralizuje mirise:

Ako se u vašoj kući osjeća neprijatan miris koji nikako da nestane, stavite malu količinu jabukovog sirćeta u posudu tamo gdje se miris osjeti i ubrzo ćete uživati u prijatnoj aromi koja prožima prostor.

Ubija korov:

Pomiješajte dvije litre jabukovog sirćeta, četvrtinu šoljice soli i pola kašičice deterdženta za suđe. Poprskajte korov ovom mješavinom i gledajte kako trune i žuti. Pazite da ne poprskate cvijeće koje želite da zadržite.

Čisti lice:

Zbog svojih antibakterijskih svojstava jabukovo sirće je idealno i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju bubuljica kao i u ravnoteži pH kože. Razblažite malo sirćeta u vodi, umočite komadić vate pa prebrišite lice.

Uklanja modrice:

Na mjesto gdje ste se udarili ili se već pojavila modrica utrljajte malo sirćeta. Djelovaće protivupalno, te će smanjiti diskoloraciju.

Uklanja neprijatan zadah:

Mućkajte malu količinu jabukovog sirćeta u ustima i to će pomoći u eliminaciji neprijatnog zadaha. Sirće će ubiti bakterije koje prouzrokuju zadah. Sipajte trećinu šoljice jabukovog sirćeta u četiri šoljice vode i time isperite kosu nakon šamponiranja, a zatim hladnom vodom. Ako imate perut dvaput sedmično poprskajte glavu sa mješavinom od jednake količine sirćeta i vode. Zamotajte kosu u peškir i ostavite da odstoji sat vremena. Operite kosu kao i obično.

Služi kao dezodorans:

Ne možete naći zdraviji dezodorans od jabukovog sirćeta. Nanesite malo sirćeta ispod pazuha i sačekajte da se osuši nakon čega se miris sirćeta neće osjetiti.

Izbjeljuje zube:

Jednu količinu jabukovog sirćeta razblažite u dvije količine vode pa mućkajte u ustima tu tečnost. Operite zube kao i obično.

Uklanja neprijatan miris nogu:

Obrišite noge papirnatim peškirom potopljenim u jabukovo sirće.

Pomaže kod mršavljenja:

Jabukovo sirće čini nas sitijim, a kiselina u njemu spriječava nakupljanje masnih naslaga.

Pomaže kod upale grla:

Čim osjetite bol u grlu mućkajte mješavinu od jednake količine tople vode i jabukovog sirćeta kako biste zaustavili dalje komplikacije. Ponovite svakih sat vremena.

Čisti sinuse:

Jabukovo sirće uklanja i sekret koja se nakuplja u sinusima i otežava disanje. Njegova antibakterijska svojstva takođe spriječavaju upalu sinusa i prehladu. Popijte malo vode pomiješane sa jabukovim sirćetom.

Pospješuje probavu:

Ako imate problema sa lošim varenjem hrane, svako jutro na prazan želudac popijte rastvor od vode i jabukovog sirćeta. Jedna rakijska čašica se razblažuje u jednoj čaši vode. Pektin u sirćetu olakšaće rad crijeva.

Uklanja virusne bradavice:

Umočite komadić vate u sirće, flasterom zalijepite preko bradavice te ostavite da odstoji preko noći. Ponavljajte svake noći sve dok bradavica ne otpadne.

Vraća energiju:

Kalijum i enzimi u jabukovom sirćetu pomažu kod podizanja energije. Dodajte malo sirćeta čaši vode i popijte. Možete je piti i tokom treninga kako biste se manje iscrpjeli. Amino kiseline u sirćetu spriječavaju nakupljanje mliječne kiseline nakon vježbanja.

Izvor: net

PODIJELI DALJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!