MASLAČAK POTIČE RAD BUBREGA, ČISTI I LIMFU I ŽUČ: NOVIJA ISTRAŽIVANJA KAŽU DA MOŽE POMOĆI U UNIŠTENJU I… - Priroda Lijek
28 ožujka, 2024

Maslačak (Taraxacum) rod porodice glavočike (Asteraceae, raniji naziv Compositae).
Obično se nalazi u krajevima s umjerenom i hladnom klimom. Pojavljuje se na livadama, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Uspijeva i u visokim planinama, ali tamo mu je rozeta mnogo manja.
Izgled biljke se uveliko mijenja zavisno od staništa.
Najpoznatija i najčešća vrsta Taraxacum officinale, zeljasta je trajnica s nazubljenim listovima u prizemnoj ružici iz koje se diže šuplja stabljika s jednom žutom cvjetnom glavicom na vrhu. Korijen je vretenast i u gornjem dijelu razrastao.
Cvjeta od aprila do oktobra. Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme, poredano kao zračna lopta, s mnogo sjemenki koje se šire pomoću vjetra.

– Jestiv je, koristi se i u medicini

Pupoljci se mogu ukiseliti te služiti kao zamijena za kapare. Uzgaja se kao povrće u mnogim zemljama svijeta.
Vrsta Taraxacum kok-saghyz, porijeklom iz Kazahstana, pripada među biljke od kojih se dobija kaučuk. Rod obuhvaća 2290 vrsta. On je besplatna superhrana i prirodni super lijek. Popularizovali su ga kao ljekovitu biljku prvi Arapi još u 11. vijeku, a u 16. vijeku su ga proglasili i službenim lijekom, diuretikom. Sadrži mnoštvo vitamina A (u listovima ga ima i više nego mrkva) i C, potom magnezijuma, željeza, kalija, natrija i fosfora, ali i kramičnu kiselinu, pa se ne preporučuje oboljelima od artritisa.
U pučkoj medicini koristi se za čišćenje, moćan je diuretik, potiče rad bubrega i stvaranje žuči, smiruje želudac, čisti jetru, smanjuje holesterol. List maslačka se preporučuje kao proljetni dodatak hrani posebno starijim osobama, trudnicama i ženama u menopauzi te dijabetičarima.
Kao sirup se koristi protiv kašlja i uopšteno za jačanje organizma. Korijen je blagi laksativ za liječenje zatvora i probavnih smetnji. Listovi su snažan diuretaik, s prednošću pred ostalim diureticima, jer sadrže puno kalcijuma koji nadomješta onaj koji tijelo izgubi pojačanim mokrenjem. Kao jak diuretik maslačak potiče izbacivanje vode i metabolizam; pojačano rade jetra i druge žlijezde, pa se u probavni sistem luči više kiseline, više žuči i više sokova gušterače što pomaže probavu masne hrane. Svakako, osoba koja je na terapiji lijekovima treba ga uzimati umjereno, jer zbog djelovanja na jetru i bubrege maslačak može omesti apsorpciju i djelovanje nekih lijekova.
Također, kako razrjeđuje krv nemojte uzimati kuru maslačka ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.
Pripravci od maslačka mogu smanjiti razinu šećera u krvi pa se preporučuju kao dodatak prehrani šećernim bolesnicima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!