ČAJ KOJI ČISTI KRV I PLUĆA: Ovu biljku uvijek treba da imate u svojoj kući, travari se kunu u njenu moć, a evo šta još liječi - Priroda Lijek
19 travnja, 2024

Medvjeđi luk ili srijemuš sadrži veliku količinu etarskih ulja, vrijedne minerale, soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin

Ukoliko protrljate bilo koji dio biljke među prstima, osjetićete karakterističan miris bijelog luka. Kada pojedete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji „miluje” kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vrijeme, sprječava da se krv lijepi za krvne sudove.

Srijemuš što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče kroz vene. Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izliječene ako se premažu svežim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.

Glava – ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.

Pluća – olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.

Srce – jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak.

Krv – snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.

Stomak – smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno djeluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crijevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.

Srijemuš se najčešće unosi kao salata, a postoji i u obliku sirupa, vina i esencijalnih kapi. Ono što je posebno zgodno kod ove biljke jeste da sama niče, te je možete brati kako u šumi, tako i zasaditi u svojoj bašti za bukvalno nula novaca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!