TINKTURA OD MASLAČKA: Za zdravlje vasih bubrega,jetre,smanjuje holesterol,upale,reguliše krvni pritisak - Priroda Lijek
25 lipnja, 2024

Vjerovatno nema rasprostranjenije samonikle biljke u našim krajevima od maslačka. Raste svuda i omiljen je vijekovima u narodu kao ljekovita biljka za mnogobrojne bolesti. Maslačak je posebno zanimljiv jer je lako dostupan, a svi dijelovi biljke su jestivi i ljekoviti.
Sada, u proljeće posebno je primjetan, jer njegovi cvjetovi prekrivaju skoro svaku livadu i komad zemlje u našim krajevima. Kako je pravo vrijeme za branje i korištenje maslačka odlučili smo se da vam predložimo da napravite vlastiti ekstrakt ili tinkturu od ove sjajne biljke koju ćete moći koristiti tokom cijele godine. Tinktutu možete napraviti lako, a za njenu izradu koristićemo sve dijelove biljke. Ovaj tekst biće prekratak da pobrobijmo sve blagodeti koje možete imati upotrebom maslačka, odnosno svih njegovih dijelova. Tinktura maslačka u našem narodu poznata je vijekovima i najčešće se pravila korištenjem korijena maslačka potopljenim u rakiju.
Koristeći narodnu mudrost i iskustvo donosimo vam recept kako da sami napravite i koristite ovaj lijek.

Za tinkturu su vam potrebni:
svjež maslačak i to korijen, listovi i cvjetovi, sve brano u rano u proljeće
rakija ili vodka od 35-45 stepeni alkohola
Priprema i upotreba tinkture:
Uberite svježu biljku koja raste daleko od ceste i zagađenja tokom cvjetanja u proljeće. Obavezno biljku izvadite sa korijenom, jer je korijen njen najljekovitiji dio. Sve dijelove dobro operite, ostavite da se osuše te ih isjecite na što sitnije komadiće. Dijelove biljke možete izmiksati blenderom kako biste dobili masu do koje alkohol može prodrijeti. Ovako dobijenu smjesu stavite u staklenu teglu, te u potpunosti prelijte sa rakijom ili vodkom. Predlažemo vodku zbog slabijeg mirisa, ali će i rakija odraditi posao izvalčenja ljekovitih sastojaka. Pokušajte obratiti pažnju da barem pola sastava predstavlja korijen biljke, a ostalu polovinu da čine listovi i cvjetovi. Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi van dometa sunčeve svjetlosti da odstoji 3 sedmice. Sa vremena na vrijeme promućkajte posudu. Nakon 3 sedmice stajanja procijedite smjesu putem gaze tako da vam ostane samo tekućina. Ovako dobijena tekućina sadrži koncentrisanu svu raskoš hranjivih sastojaka maslačka. Tinkturu prespite u staklenu flašu i čuvajte na tamnom mjestu. Tinktura se koristi kod reumatoznog artritisa i gihta, posebno je efikasna u jačanju funkcije bubrega, čišćenju i oporavku jetre od žutice te hepatitisa i ostalih oboljenja. Tinkturu uzimajte kod problema sa masnoćama, jer će vam redovno korištenje smanjiti holesterol u krvi, regulisati visoki krvni pritisak i uopšteno omogućiti pročišćavanje krvi za šta se u narodu koristila vijekovima.

Povezani sadržaj: NIKADA NE BISTE POMISLILI: Izliječite gljivične infekcije uz pomoć samo OVOG SASTOJKA!
Travari maslačak preporučuju za ženska oboljenja , probleme u menopauzi, probleme sa dojenjem, cistama i alergijama. Tinktura se koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči. Posebna preporuka je da tinkturu koriste dijabetičari kao prirodnu kontrolu nivoa inzulina. Osim nabrojanih blagodeti, ekstrakt maslačka, koji dobijete na ovaj način, prepun je vitaminima A, B2, C, D, G te kalijumom, natrijumom, fosforom, kalcij i željezom. Tinkturu koristite po potrebi, a preporučujemo je kako za pomenute tegobe tako i preventivno za cijelokupni organizam. Tinktura se uzima tako što se ukapa 20-30 (po potrebi i znatno više) kapi u pola čase vode 3 puta na dan. Nakon korištenja od 3 mjeseca potrebno je napraviti pauzu.

PODJELITE OVAJ PRIRODNI RECEPT SA VASIM PRIJATELJIMA NA FACEBOOKU KAKO BIH SE I ONI OKORISTILI,HVALA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!