MAST OD NEVENA: Kažu da nema kožne bolesti koju ovaj prirodni preparat neće smiriti - Priroda Lijek
29 ožujka, 2024

Nevenova mast je nešto što je poželjno da svako od nas ima u svom domaćinstvu, to je zaista izuzetni višenamenski preparat iz sveta prirode.
Latinski naziv za neven je Calendula officinalis, veoma je lekovit, upotrebljava se u raznim oblicima kao ulje ili čaj i našao je široku primenu u kozmetici, lečenju organa za varenje, pogotovo kod hemoroida.

U antici je bio cenjen kao biljka, koja se koristila za podmlađivanje, a njegovim laticama se ukrašavala čak i hrana.

Mnogi kažu da je mast od nevena najbolji melem za kožu i da nema kožne bolesti kod koje ne pomaže. Upotreba melema od nevena i krema je prihvaćena i od lekara savremene medicine, upravo zbog toga jer ova biljka ima antimikrobno, antioksidansno i antibakterijsko delovanje.

U daljem tekstu saznajte više o upotrebi ove masti, te kako napraviti nevenovu mast kod kuće.

UPOTREBA NEVENOVE MASTI:

Terapijska primena nevena potiče iz starog Egipta, odakle se proširila na Evropu. Neven se tradicionalno koristi u vidu kreme od nevena za rane koje sporo zarastaju, ogrebotine, posekotine, kurje oči, bradavice i sva druga stanja u kojima je potrebna regeneracija kože.

Primenjuje se isto tako i kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatoze, akne i ekcemi. Nevenova mast za vene se upotrebljava podjednako kod proširenih vena i hemoroida, ali i rana na potkolenicama, čireva na koži.

Obnavlja i sluzokožu, pa se koristi i kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želudcu, kod ranica u ustima i za vaginalno ispiranje.

Cvetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Ovaj vitamin je antiokidans koji sprečava oštećenje ćelija i često se primenjuje kod očuvanja vida i poboljšanja funkcije oka.

Neven smanjuje grčeve u stomaku, koristi se kod menstrualnih bolova i tegoba nastalih od žuči. Koristi se i u čajnim mešavinama kod malignih oboljenja. Upotrebljava se kod astme.

Hladan čaj od nevena se koristi za ispiranje očiju, kod upalnih stanja oka, za ispiranje ranica u ustima, afti. Nevenova mast se koristi i kod gljivičnih oboljenja ili kao čaj za ispiranje sluzokože i kože koje su zahvaćene gljivicama.

Nevenov čaj se primenjuje i kod oboljenja jetre i zarazne žutice. Deluje i kao blag sedativ, i primenjuje se kod napetosti, nervroze i nesanice.

U trudnoći, pomaže da se ne stvore strije na butinama i stomaku, tada je mazanje sa nevenovom mašću veoma delotvorno.

Obično se u trudnoći znaju javiti i hemoroidi, te se na prve znake peckanja i svraba anusa, može preventivno koristiti domaća nevenova mast za hemoroide.

Kako napraviti mast od nevena kod kuće

Kada pravite melem od nevena morate da pripazite da ga ne pregrejete.
Ulje i latice od cveta moraju polako da se zagreju na blagoj vatri kako bi izbegli njihovo kuvanje.

KREMA OD NEVENA I MASLINOVOG ULJA:

OD SASTOJAKA ĆEMO TREBATI:

2 šolje latica nevena (ne celih cvetova)
1 šolja maslinovog ili ulja od konoplja
1/4 šolje grudvica pčelinjeg voska
10 kapi eteričnog ulja lavande
PRIPREMA MASTI OD NEVENA:

Uspite latice od nevena u lonac koji je od nerđajućeg čelika, pa ih pospite uljem.
Potom ga stavite na blagu vatru i mešajte sadržaj kako bi se sve sjedinilo.

Obratite pažnju na mehuriće u ulju da bi ste bili sigurni da je temperatura odgovarajuća jer ne sme da bude viša od one na kojima se mali balončići počinju javljati.

Nastavite da mešate sadržaj u loncu naredna 2 h, održavajući ulje relativno toplim.

U međuvremenu možete da počnete da otapate vosak, ali pazite da ne preterate sa temperaturom jer je potrebno da vosak i ulje budu približno iste temperature kada dođe vreme da ih pomešate.

Kada prođe 2 h, latice procedite iz ulja, i iscedite što više možete ulja u jednu činiju. Potom lagano sipajte ulje u posudu sa voskom, mešajući kako bi se što više sjedinili. U ovu smesu dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Ovo ulje ima dvostruku ulogu služi kao konzervans i ima lekovito umirujuće dejstvo. Prespite toplo ulje u manje posude ili tegle i ostavite da se lagano hladi.

Tegle u koju sipate nevenovu mast nemojte da budu od providne, već od obojenog stakla.

A najbolje bi bilo da izaberete odgovarajuće plastične kutije od kozmetičnkih proizvoda. Dobro zatvorite i čuvajte vašu kremu od nevena na hladnom mestu.

DOMAĆA MAST OD NEVENA:

TREBAT EĆ NAM:

50 svežih cvetova nevena
4 kašike svinjske masti
Iskidati latice nevena i uz lagano mešanje propržiti na vrućoj masti dok ne uvenu. Ostavite da odstoji jedan dan pa ponovo malo zagrejte i kroz gazu procedite u male staklene teglice. Kada se nevenova mast ohladi staklene teglice zatvorite i čuvajte na hladnom mestu. Melem nanosite na bolno i upaljeno mesto.

UPOTREBA NEVENOVE MASTI ZAA LICE:

Neven je veoma lekovita biljka, može da se pronađe u raznim oblicima, kao čaj, ulje i ima široku primenu u prirodnoj kozmetici.

Nevenova mast se najčešće upotrebljava za kožne bolesti kao što su ekcemi, psorijaza, akne, seboreja, infekcije kože izazvane bakterijama, raznim virusima ili gljivicama.Vrlo često se koristi u kozmetici jer smanjuje proširene pore, uklanja mitisere, fleke na koži i smanjuje pojavu gnojnih akni i vidljivost ožiljaka.

MELEM OD NEVENA ZA VENE I HEMOROIDE:

Lekovita nevenova mast je efikasno sredstvo protiv proširenih vena. Ovaj melem je koristan kod upaljenih vena koje imaju ili nemaju rane.

Da bi pripremili kremu od nevena potrebno je 4 šake sitno usitnjenog nevena, tačnije cvetova, listova i stabljika i 500 gr kvalitetne masti koju ćete zagrejati na najjačem i dodati iseckan neven.

Smešu dobro izmešajte i sklonite sa vatre da kada prokuva. Posudu poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu blago zagrejte da je možete procediti. Mast od nevena za proširene vene čuvajte u odgovarajućoj posudi.

Možete da je koristite svakodnevno tako što ćete je utrljati na obolela mesta, više puta dnevno. Najbolji efekat ćete postići ako se kombinuje nevenova krema i divlji kesten, na taj način što ćete obolela mesta prvo namaže nevenova mast, a posle nekoliko minuta kada upije melemom od divljeg kestena. Na ovaj način ćete postići intezivnije lečenje, koje se pokazalo izvanredno u praksi.

NEVENOVA MAST U TRUDNOĆI – DA ILI NE?

Nevenova mast je potpuno prirodna i preporučuje se za suvu i osetljivu kožu. Kontraindikacija nema, ali česte su alergije kod osoba koje su alergične na ambroziju.

Kod trudnica treba da se bude na oprezu pri oralnom uzimanju – čaja i drugih pripravaka, dok se domaća mast od nevena uglavnom sme upotrebljavati.

Ipak, ne činite ovo na svoju ruku, savetujemo vam da se dodatno informišete sa vašim lekarom. Ne koristiti u kombinaciji sa barbituratima. Nevenove kreme omogućavaju koži da normalno diše i ne zatvaraju pore. Mogu da se primene i kod dece.

Kremu možete da nanosite više puta u toku dana. Mast od nevena je odlična protiv opekotina koje su nastale od sunca.

Spremite i vi svoju nevenovu mast, a možete je i nabaviti u apotekama – jako je povoljna.

Izvor: dijetamesecevemene.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!