26 rujna, 2023

Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, no uprkos tome preovladava mišljenje da se krompir ne smije konzumirati sirov.

Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica. Od zabluda vezanih uz konzumaciju krompira, valja spomenuti preovlađujuće mišljenje da ga je prije upotrebe nužno oguliti, jer je ljuska krompira otrovna.

Zapravo, ljuska zdravog, organski gajenog krompira ne sadrži nikakve materije koje bi bile štetne po zdravlje. Ono što jest opasno je nedozreo krompir zelene ili mestimično zelene kore, kao i krompir koji je proklijao.

Opasnost se krije u Solaninu – toksine koji nastaje u klicama i zelenim delovima krompira. No, možete ga se lako riješiti tako da prije upotrebe izvadite dijelove ljuske sa klicama („očima“) i pozelenjenu koru.

Krompirom protiv mnogih teških bolesti

O ljekovitosti krompirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesinger i dr. Jovana Tucakova.

Lesinger smatra da je krompirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najrasprostranjenijih bolesti današnjice.

U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu kašiku soka krompira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere. U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog savjetuje svakodnevno uzimati pola dcl krompirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

Dr Jovan Tucakov tvrdi da sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških oboljenja poput emfizema.

Budizam sveštenik Tomizava, autor knjige „Put do zdravog života: raka se ne treba bojati“, tvrdi da svakodnevno ispijanje 2 dcl soka od krompira može uveliko doprineti izlječenju od raka i drugih teških bolesti. Efikasnost krompira u suzbijanju karcinoma postepeno se dokazuje i u naučnim istraživanjima.

Profesor kagamine s medicinskog univerziteta u Akita (Japan), uspjeo je iz sirovog krompira izdvojiti supstanca koja se pokazala efikasnom u suzbijanju rasta tumorskih ćelija kod laboratorijskih miševa.

Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj. Sok krompira takođe se primjenjuje kao deo poznate Brojsovi terapije protiv raka.

U zadnje vreme krompir sve više dobija na važnosti kao efikasno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd

Nezavisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta. Takođe, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova

Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uveče popijte sok napravljen od jedne krompira srednje veličine, jedne šargarepe i jabuke, i u roku od dvije nedelje ponovo ćete biti u formi.

Blagodati krompirova soka:

– jača imunitet
– Čisti organizam od otrova
– Njeguje problematičnu kožu
– Koristi se kao dio terapije protiv raka
– Pomaže kod gastritisa i drugih stomačnih tegoba
– Smanjuje nivo šećera u krvi
– Pomaže kod bolesti jetre i bubrega
– Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata. Konzumirate li krompir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unećete u organizam niz vrednih sastojaka poput ugljenih hidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krompiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.

Između ostalog, veoma je djelotvoran u njezi problematične kože, te objezbeđuje čist i blistav ten, bez akni i mitisera. Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži veliki udio C vitamina i skroba, hrani kožu i sprečava njeno starenje.

Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore. Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mjesta.

Priprema soka:

Sok od krompira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore. Potom ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U tu svrhu možete upotrebiti i sokovnik.

Sok uvijek pijte svježe pripremljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomešati sa voćem i povrćem po izboru, na primjer jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom.

Napomena: Prije upotrebe soka od krompira u svrhu liječenja, najbolje je konsultovati se sa ljekarom.

Izvor: web-tribune.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!