VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU ZGLOBOVA: Ovi kućni preparati su me spasili kod problema sa istrošenom hrskavicom - Priroda Lijek
18 travnja, 2024

Svi od nas znaju da bi trebalo kosti održavati zdravim, ali mnogi nisu upoznati da je podjednako bitno održavati ono što se nalazi između kostiju.
Hrskavica može lako da se ošteti i bude vrlo bolna, zbog toga naučite kako da vodite računa o njoj.

KOJA JE FUNKCIJA HRSKAVICE?

Osim što oblikuje uši i nos, hrskavica takođe djeluje kao jastuk na krajevima kostiju gdje se spajaju zglobovi. Ona omogućava kostima da se kreću glatko i lako.

Međutim, tokom vremena i pored napornih aktivnosti, hrskavica može da se ošteti, što dovodi do artritisa koji se odlikuje bolovima, ukočenošću i oticanjem.

KAKO LIJEČITI:

Analgetici i dopune se obično koriste za liječenje ovog poremećaja, a u ekstremnim slučajevima može doći do hirurške intervencije. Hrskavica postaje krhka kako starimo, ali to ne znači da ne možemo da je održimo zdravom i čak podstaknemo novi rast.

IZBJEGAVAJTE INFLAMATORNU HRANU:

Artritis i bolovi u zglobovima su vezani za upalu i mogu da nastanu od onoga što jedete.

Zbog toga je najbolje da se opredijelite za antiinflamatornu dijetu, što znači da jedete više povrća, voća, žitarica, posnog mesa, ribe, kao i zdrave masti poput maslinovog ulja i avokada.

Jabuke, zahvaljujući hemikalijama pod nazivom kvercetin, promovišu proizvodnju kolagena i velika količina se nalazi u ljusci, zato je ne ljuštite.

Uvjerite se da pijete dosta vode i vaši zglobovi će vam biti zahvalni.

UNOSITE VITAMIN C i D:

Hrskavica se uglavnom sastoji od kolagena, proteina koji je prisutan u cijelom tijelu. Kako biste ga proizveli, vašem tijelu je potreban vitamin C, koji možete dobiti od kiselog voća, bobica, kivija, kao i od zeleniša i brokolija. Kako biste održali hrskavicu zdravom, potreban vam je i vitamin D koji možete naći u masnim ribama kao što je losos, mliječnim proizvodima, jajima ili provođenjem nekog vremena na suncu.

GOVEĐI ŽELATIN:

On je napravljen od kuhanog kolagena i isti je sastav koje vaše tijelo koristi da stvori više kolagena i hrskavice. Kao bonus, kolagen u želatinu takođe promoviše zdravlje vaše kose, noktiju i kože i takođe je pun proteina. Nema masti ili holesterol.

ČORBA OD KOSTIJU:

Supa ili čorba od životinjskih kostiju je sjajan način da priuštite tijelu dodatni kalcijum, kao i minerale koji su izvučeni iz kostiju tokom kuhanja. Kako biste dobili sav kalcijum, dodajte kašiku jabukovog sirćeta u čorbu dok se kuha. Kiselina u sirćetu dodatno će rastvoriti kosti i povući više kalcijuma i minerala u supu. To znači više za vas!

KORISTITE GLUKOZAMIN:

Glukozamin je amino šećer koji promoviše udobnost i lakoću kretanja zglobova, a dostupan je i kao dodatak. Ako ste zainteresovani da ga uzimate, posavjetujte se sa doktorom kako bi napravio pravi izbor za vas. Pošto je šećer, prevelik unos može da poveća rizik od dijabetesa. Ne uzimajte više od 1500mg dnevno i tražite glukozamin sulfat za najbolje rezultate.

BUDITE U POKRETU:

Vježbanje je najbolji način da održite hrskavicu (kao i kosti, mišiće i cijelo tijelo) u dobroj formi.
Previše vježbanja može da ošteti hrskavicu, zbog toga će vam normalna doza pomoći da povećate snagu i izdržljivost.

Pomoći će vam i sa gustinom kostiju, što će vam kasnije u životu poslužiti kao prevencija za osteoporozu.

Izvor: net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!