27 studenoga, 2023

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je o govorio je o delovanju meda na organizam, ali i kombinaciji kafe i rakije

Ljude koji misle da med ima čudotvorno dejstvo je kritikovao, pa odmahnuo rukom – “neka se zaluđuju”! Doktor Perišić najpre je obradio temu jutarnje kafe, omiljenog napitka kojim mnogi od nas započinju dan. I ranije je šokirao tvrdnjom da pije i po 12 kafa dnevno, a sada je objasnio zašto to sme.

  • Kafa je moćan antioksidans, sve što je štetno od prethodnog dana će biti neutralizovano kada je popijete. Dnevno 300 miligrama kofeina ima odlično dejstvo, štiti od mnogih bolesti i značajno je kada popijete kafu uz rakijicu, jer je kofein antioksidans za jetru – rekao je doktor.

Doktor Perišić je podvukao da ovako lagodan stav prema kafi ne smeju da imaju oni kod kojih je dokazana sklonost ka problemima kao što su loše varenje ili hipertenzija.

  • Ko tome nije sklon, a većina nismo, za tog je odlično. I kvalitetna rakijica! Znate kako lekarima donose piće? Srbi su zaboravili da peku rakiju, unosimo te šurjake, brlje, štetimo organizmu. Kvalitetna rakija ima dobar efekat, daje endorfine, mi smo ujutru bodri, raspoloženi i spremni za poduhvate. Kofein dodatno pojačava to dejstvo. Ako popijete kvalitetnu rakiju od šljive, u njoj su toksična jedinjenja isparila, ostao je samo etanol koji u malim količinama povećava metaboličku aktivnost mozga – rekao je gastroenterolog.

Doktor kaže da nije toliko dobro započinjati dan sa medom.

  • Ne može se iz kafene kašike meda dobiti ničega za ceo dan. Malo morgen, što bi rekao Slobodan Milošević! Ne može, med je invertni šećer, mešavina fruktoze i glukoze. Kada uzmemo med, iste sekunde obe vrste šećera ulaze u cirkulaciju i dobijamo hiperaktivnost. To deluje uz kafu da pospeši aktivnost, ali ako imate gastritis, ne ide dobro. A antialergensko i antiupalno dejstvo, male su to količine u medu, zanemarljivo je, ali neka, neka se ljudi zaluđuju – rekao je dr Perišić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!