AKO NEMATE KLIMU, OVO JE RJEŠENJE: Doktorica Nada Macura savjetuje, evo šta nikako ne smijete raditi - Priroda Lijek
25 lipnja, 2024

Na selu se pije rakijica uz kafu, ali na selu je lakše, nema toliko skučenosti, ima hladovine i prostora

Doktorka Nada Macura dala je savjete kako da preživimo vrućinu i očuvamo zdravlje.

“Tokom vrelih dana, kakvi nas po vremenskoj prognozi očekuju, važno je da se oblačimo lagano i da jedemo niskokaloričnu hranu”, rekla je dr Macura.

“Osim odijevanja, posni sir, salata, riba, prava mediteranska ishrana se sada savetuje. Prilagodite svoju ishranu vremenskim prilikama, da ne bi oslobađali preveliku energiju, ona dalje vodi u znojenje i kod srčanih bolesnika može vrlo lako poremetiti ritam srca”, rekla je ona.

“Skala od pritiska, pulsa do termoregulacionog sistema, može da otkaže. Moramo jesti laganu hranu, neka bude niskokalorična. Oni koji rade napolju, znoje se, tu je i visina problem, za bezbednost se brine poslodavac, ali oni moraju da uzimaju dva do tri litra tečnosti, i nose zaštitnu opremu. Vrlo česte pauze se moraju praviti u radu”, rekla je ona.

Kada ne bi trebalo da budemo napolju?

“Ja sam prva počela tim savjetima da se bavim, od deset do 17 časova nemojte napolje. Znam da to nije realno, ljudi moraju na posao, u prodavnicu… Nosite duge rukave da biste izbjegli direktno Sunčevo zračenje. U junu nije zabilježena ovako visoka temperatura godinama, najgore je hroničnim bolesnicima, astmatičarima i srčanim bolesnicima”, rekla je dr Macura.

Vrućina nosi i nespavanje, i druge tegobe, a dr Nada kaže da Hitna pomoć u ovo vrijeme ima pune ruke posla.

“Vrućina utiče i na povećan broj alkoholisanih osoba kojima treba Hitna pomoć. Ne utiče vrućina na to da li ćemo se brzo napiti, već po vrućini pretjerujemo u količini. Popijemo više piva, ako inače pijemo pivo, ne vjerujem da neko po ovoj vrućini poteže žestinu. Na selu se pije rakijica uz kafu, ali na selu je lakše, nema toliko skučenosti, ima hladovine i prostora. Ako nemate klima uređaj, hladovina je jedino rješenje”, rekla je ona.

Osobe koje imaju višak kilograma, teže će podnijeti vrućinu, podsjetila je dr Macura (novi.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!