ČUVENI NARODNI LIJEK: Neobično ljekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kada je otkinete… - Priroda Lijek
22 svibnja, 2024

Rusa nije samo čuveni narodni lijek protiv bradavica, već se koristi i za čišćenje jetre, protiv astme, želudačnih i tegoba sa žučnom kesom.

Šta je Rusa:

Rusa ili rosopas, lastina trava, lišavica, lišajnica, zmijino mlijeko, lastavičina suza (Chelidonium majus) je neobično ljekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kad je otkinete.

Vjeruje se da laste svojim mladuncima mažu oči ovim sokom kako bi progledali (otuda i njeno latinsko ime: cheliodon na starogrčkom znači lasta). Vjekovima se ova biljka koristi u narodnoj medicine za liječenje katarakte i konjuktivitisa.

Rusa ima mnogostruko dejstvo:

Stimuliše jetru, ublažava želudačne tegobe i bolove žučne kese, otklanja bradavice, a u kombinaciji sa koprivom i dobričicom umiruje simptome alergija. Ruski naučnici potvrdili su viševjekovno narodno povjerenje u rus kad je u pitanju liječenje nekih malignih bolesti.

Rusa ulazi i u sastav čajnih mješavina za liječenje astme, bronihitisa i upornog kašlja zahvaljujući alkaloidu helidoninu koji sprečava spazam.

Biljka sadrži i proteolitičke enzime, gorke materije i malo etarskog ulja. Tronedeljna kura čajnom mješavinom ruse, nane i maslačka je odličan način da očistite jetru i krvne sudove. Ova kura posebno se preporučuje osobama koje pate od psorijaze i ekcema.

Liječenje bradavica:

Za liječenje bradavica upotrebljava se svjež sok ruse koji se nanosi direktno na bradavicu ili tinkutra ruse koja se priprema na sljedeći način:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!