“OVO JE NAJBOLJA DIJETA” Poznati doktor objasnio: Dijeta “30 DANA” SKIDA VIŠAK KILOGRAMA - Priroda Lijek
18 travnja, 2024

Ukoliko ste spremni da 2022. godine krenete u avanturu zvanu dijeta, evo šta treba da znate

Gostujući na E! televiziji, poznati nutricionista, doktor Oz, komentarisao je prednosti i mane najpopularnijih dijeta u 2020. godini.

Doktore, kažite nam nešto više o dijeti “30 dana”?

Riječ je od dijeti koja je veoma popularna među poznatim glumcima, pjevačima, zabavljačima. To je dijeta koja će vam pomoći da se osjećate bolje: imaćete energije, bolje ćete spavati, bolje živjeti… Riječ je o tome da celih 30 dana iz ishrane izbacite svu prerađenu hranu, alkohol, slatkiše i žitarice.

Znači jedete pravu hranu: jaja, morske plodove, ribu, sir, meso – sve ono što bi vaša majka odobrila. Moja kćerka je upravo završila sa tom dijetom i prednosti su: očistite tijelo od slatkiša i alkohola, a mane su joj što je prilično stoga i veoma je teško pridržavati se cijelih trideset dana ovih pravila ishrane. Ako jedan dan “zgriješite”, morate da počnete ponovo, ” priča doktor Oz.

A kada je riječ o Keto dijeti, kakvi su vaši utisci?

“To je dobra dijeta ako koristite na kratke staze, ali ako je koristite duže može da utiče na pogoršanje zdravlja. Riječ je o takvoj dijeti, gdje jedete dosta proteina, dosta masti i onda sagorjevate kalorije. Prednosti su što jedete hranu koju volite i mršate, ali na duge staze počećete opet da se gojite. Ne bi bilo pametno držati se ove dijete na duži period.”

Koju dijetu možemo da držimo “na duže staze”?

“Dijeta koja podrazumeva balansiranu ishranu, ali i vježbanje. Periodično gladovanje je nešto što koristi Hju Džekman i mislim da mu to savršeno odgovara.

Evo u čemu je fora: recimo da se pridržavate mediteranske ishrane i jedete sve što je zdravo, ali tu i tamo možete da popijete čašu vina. Veoma je bitno da ne doručkujete suviše rano, ali da i ne večerate suviše kasno. Doručkujte oko 10h, a večerajte oko 18h. To znači da ćete više od 12 sati da postite, tj. gladujete. Zbog toga ćete imati bolji i mirniji san, a tijelo će se očistiti. ”

U čemu je fora sa mediteranskom ishranom?

“Mediteranska ishrana je nešto što svi preporučuju i smatra se najzdravijom ishranom na svijetu. Možete na njoj biti cijeli život: jedete ribu, orahe, vino, maslinovo ulje, svu ukusnu hranu. Najbolje od svega je što možete da imate dan kada ćete varati, tj. taj dan pojedete ono što želite.

Veoma je važno a period kada jedete bude kraći od perioda kada vaše tijelo gladuje. Na primjer: doručak oko 10 sati, a večera u 18h. Tada će vaše tijelo da dobije priliku da se oporavi od hrane,” tvrdi ovaj stručnjak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!