VJEKOVIMA SE VJERUJE DA ZOVA POMAŽE KOD OVIH 6 ZDRAVSTVENIH TEGOBA: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med! - Priroda Lijek
26 travnja, 2024

Pronašli smo najbolji recept za čaj, sok i ljekoviti med!

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

Zova je samonikla listopadna biljka koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu riječnih kanala i potoka. Cvijeta u maju i junu, a kada procvijeta, nastaju zelene bobice koje se pretvaraju u tamnoljubičaste ili crne.Zbog velike količine flavonoida, karotena, vitamina C i još mnogo hranljivih materija, zovu je pravim blagom iz prirode.

Crna zova ima više procenata antioksidanasa u odnosu na malinu, kupinu ili brusnicu. Zrele bobice su prepune vitamina C i E, karotena, a najbogatije su vitaminom B1.

Njen cvijet i bobice sadrže veliki broj jedinjenja koja blagotvorno djeluju na ljudski organizam, te olakšavaju simptome mnogih bolesti.

Vjeruje se da je ispijanje čaja ili soka od zove odlično u slučaju prehlade, zapušenih sinusa i bronhitisa. Takođe pogoduje i asmatičarima.

Dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Može da smanji nivo holesterola i eliminiše procenat masti iz organizma.

Takođe, efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta, te sredstvo za grgutanje kod bolno natečenoa zubnog mesa i upale grla.

Sok od zove – priprema:

Svi najradije tokom ljetnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promješajte, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Čaj

Čaj od suvhh cvjetova zove liječi uporan i suh kašalj. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suhom mjestu i da ih tako suhe smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Med od zove

Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, redajući naizmjenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mjestu gdje ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dvije nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!